同济大学刘琦教授学术报告通知

来源: 点击: 时间: 2016年12月08日 08:17

报告题目:Learning on Pharmaceutical Data.

报告时间:2016年12月8日下午15:00

报告地点:校本部升华后楼215

报告人:刘琦教授(同济大学)

报告简介:In this talk, we will briefly present several learning algorithms and applications recently developed in our BM2group for pharmaceutical data mining, with particular focusing on drug repurposing, single drug and drug combination screening and large scale compound-perturbation based tumor and cell line data integration analysis etc. We hope our talk will provide novel and useful clues for data-driven drug discovery and precision medicine..

报告人简介:刘琦, 同济大学生物信息学系教授,博士生导师,上海市启明星人才,浦江人才。在同济大学建立生物医药大数据挖掘课题组(BM2, stand for Biological andMedical Big Data Mining),致力于应用不断发展的统计学习及机器学习技术来挖掘高通量生物数据及药物数据, 进行生物问题机制的解释以及更加有效的in-silico药物设计。目前关注于药物信息学,肿瘤基因组学以及基因编辑的小RNA设计研究等。已在Nature旗下刊物如Clinical Pharmocology & Thrapeutics,Nature Communications, CELL旗下刊物Trends in Biotechnology, 以及主流的生物信息学及药物信息学期刊如 Bioinformatics, Briefings in Bioinformatics, BMC Genomics, Journal of Computational Chemistry, Journal of Chemical Information and Modeling, Nucleic Acids Research, BMC Bioinformatics 及机器学习领域国际著名期刊及会议如TKDE, SDM, ICDM 等发表一系列论文。主持863重点项目以及国家自然科学基金项目等多项,开发生物智能计算分析平台及数据库15项。任2016年科技部国家重点研发计划精准医学方向及生物安全-遗传资源库建设方向评审专家等。