英国爱丁堡大学樊文飞教授学术报告

来源: 点击: 时间: 2017年04月27日 10:27

报告题目:Parallelizing Sequential Graph Computations

报告时间:5月3日下午4:00

报告地点:校本部民主楼小礼堂

报告人:樊文飞教授 英国爱丁堡大学

报告内容:This talk presents GRAPE, a parallel system for graph computations. GRAPE differs from previous systems in its ability to parallelize existing sequential graph algorithms, without the need for recasting the algorithms into a new model. Underlying GRAPE are a simple programming model and a principled approach, based on a simultaneous fixed point computation with partial evaluation and incremental computation. We show that sequential graph algorithms can be ''plugged into'' GRAPE and get parallelized.  As long as the sequential algorithms are correct, their GRAPE parallelization guarantees to converge at correct answers under a monotonic condition. Moreover, MapReduce, BSP and PRAM can be optimally simulated on GRAPE. In addition to the ease of programming, GRAPE achieves comparable performance to the state-of-the-art graph systems. We will also demonstrate an application of GRAPE in social media marketing.

个人简介:樊文飞教授, 英国爱丁堡大学信息学院主任教授,北京航空航天大学大数据科学与工程国际研究中心主任,大数据科学与脑机智能高精尖创新中心首席科学家,英国爱丁堡/苏格兰皇家科学院院士,美国计算机协会会士 (ACM Fellow),中国“千人计划”特聘专家和长江学者,国务院侨办海外咨询专家, 中国海外交流协会理事会理事。他毕业于北京大学(本科,硕士)和美国宾夕法尼亚大学(博士),任职爱丁堡大学前为美国贝尔实验室科学家。他曾获得欧洲研究委员会 ERC Advanced Fellowship (2015年)、英国 RogerNeedham 奖 (2008)、Alberto O. Mendelzon时间检验奖 (ACMPODS十年最佳论文奖,2010和2015)、SIGMOD (2017), VLDB(2010) 和 ICDE(2007)最佳论文奖、海外杰出青年学者(2003)、Elsevier网络科学刊物年度最佳论文和最杰出作者奖(2002)和美国 CAREERAward(2001)等多项国际奖项。目前主要研究领域为数据库理论与系统,包括大数据、数据质量、数据集成、分布式查询处理、查询语言、推荐系统、社会网络查询与分析,与Web服务等。