我们的新大楼

雪映博士学术报告

来源: 点击: 时间: 2017年12月25日 16:49

报告题目:Flexible LCC HVDC System(柔性传统高压直流输电系统)

报告时间:2017年12月27日上午10:00-11:30

报告地点:民主楼210会议

报告摘要:

LCC HVDC技术是实现长距离、大容量电力传输的关键技术。然而,LCC HVDC有两个严重缺陷:一是无法控制无功功率和交流母线电压;二是易发生换相失败。本报告将介绍LCC HVDC技术的最新进展,以及如何实现基于可控电容器的Flexible LCC HVDC输电技术。Flexible LCC HVDC能够为交流系统提供快速动态无功支持,可完全消除换相失败。基于可控电容器的Flexible LCC HVDC输电系统可在负灭弧角下运行,因此能实现大范围的无功控制,具有向交流电网输出无功的能力。该技术在无功和电压控制以及消除换相失败方面的能力经过了RTDS仿真平台的验证。

It is well-known that traditional LCC (Line Commutated Converter) based HVDC system is the key technology for long distance bulk power transmission. However, the LCC HVDC has two serious shortcomings (a) not being able to control its reactive power and terminal AC voltage; and (b) vulnerable to commutation failures. This presentation will discuss the recent developments in LCC HVDC andtheimplementationof Flexible LCC HVDCsystem based oncontrollable capacitors. The Flexible LCC HVDCisable to provide fast dynamic reactive power support for the AC systems and completely eliminate the commutation failures. The Flexible LCC HVDC system with controllable capacitors will have the ability of operating under negative extinction angle so as to achieve a wide range of reactive power control and, in particular, the ability of exporting reactive power to the AC grids. Simulation results from RTDS will be shown to demonstrate the performance of the reactive power/ACvoltage control, and the elimination of commutation failure.

雪映,博士,讲师。于2012年取得华中科技大学和英国伯明翰大学工学双学士学位,于2016年取得英国伯明翰大学工学博士学位。后担任伯明翰大学博士后研究员,2016年10月成为英国伯明翰大学电气与系统工程系讲师。作为伯明翰大学电气工程专业集成式一年制/两年制硕士课程的核心成员,负责学科建设、课程设计与教学的核心工作。雪映博士主要从事传统高压直流输电技术,柔性交流输电技术,电力系统仿真、控制与保护技术等领域的研究工作。在国际上首次提出了柔性传统直流输电系统的概念(Flexible LCC HVDC),首次实现了换相失败的完全消除。共发表SCI/EI论文20余篇,发表/申请国际专利三项。现担任IEEE Transactions on Power Systems,IEEE Transactions on Power Delivery,Modern Power Systems and Clean Energy (MPCE)等期刊杂志和IEEE PowerTech, IET DPSP,IET ACDC 等会议的审稿人。

上一条:美国得克萨斯达拉斯分校Chenglin Fan博士学术报告