美国德州农工大学Corpus Christi分校张宁博士学术报告

来源: 点击: 时间: 2018年01月02日 10:53

报告时间:2018年1月5日下午4:00-5:00

报告地点:中南大学校本部逸夫楼109会议室

报告题目:Partner Selection and Incentive Mechanism for Physical Layer Security

报告摘要:Security is a significant issue in wireless communication systems due to the openness of wireless medium. Traditionally, security is dealt with using upper layer cryptography schemes. However, the cryptography schemes might be broken due to the ever-increasing capabilities of attackers. A supplementary approach to enhance security is through physical layer, which can provide perfect security. In this talk, we will talk about the main idea about physical layer security through cooperation. We mainly focus on the following issues: i) with whom to cooperate; ii) how to stimulate cooperation; and iii) how to cooperate. A three-step cooperative scheme is proposed, whereby the source selects partners and stimulates them for secure communications by paying an amount of reward. Simulation results are provided to evaluate the proposed approach. Finally, the potential research topics will be discussed.

报告人简介:张宁,2015年获加拿大滑铁卢大学电子与计算机工程专业博士学位,随后在滑铁卢大学和多伦多大学从事博士后研究。目前在德州农工大学Corpus Christi分校计算机科学系任助理教授。张宁主要致力于无线网络中的资源分配优化及信息安全问题研究。在IEEE JSAC,TWC等国际期刊和IEEE Globecom等会议上发表50多篇文章,其中2篇论文分别获得通信领域旗舰会议IEEE Globecom和IEEE WCSP的最佳论文奖。此外,他还著有协作网络,传感器网络和绿色通信方向的学术专著三本,由国际知名出版社Springer和CRC出版。