美国韦恩州立大学施巍松教授学术报告会

来源: 点击: 时间: 2018年05月14日 14:34

报告时间:2018年5月16日14:00-17:00

报告地点:中南大学校本部升华北楼409会议室

报告题目:Edge Computing: Vision and Challenges

报告人:施巍松教授,美国韦恩州立大学(Wayne State University)

报告摘要:The proliferation of Internet of Everything and the success of rich cloud services have pushed the horizon of a new computing paradigm, Edge computing, which calls for processing the data at the edge of the network. Edge computing has the potential to address the concerns of response time requirement, battery life constraint, bandwidth cost saving, as well as data safety and privacy. In this talk, he will discuss the vision and challenges of Edge Computing, followed by their recent work on Firework, a data sharing and processing framework for Cloud-Edge analytics, and OpenVDAP, an open vehicular data analytics platform.

报告人简介:施巍松,IEEE Fellow,ACM Distinguished Scientist,美国韦恩州立大学计算机科学系Charles H. Gershenson杰出教授,移动与互联网系统结构实验室主任,智能驾驶实验室主任,校级信息物理系统和智能健康计划项目主任。全国百篇优秀博士论文获得者,美国国家科学基金会杰出青年教授奖获得者(NSF CAREER Award), 2013到2015年间担任美国国家科学基金会(NSF)项目主任, 2012-2016年间担任IEEE计算机协会Internet专业技术委员会主席。他是边缘计算这一研究领域的早期提出者之一和倡导者,并长期致力于边缘计算在工业界的推广,是ACM/IEEE国际边缘计算大会(SEC)的创始人。目前担任中国自动化学会边缘计算专业委员会副主任委员,中国边缘计算联盟专家委员会委员。论文被他引5000次以上,H-Index值为38。由他领导编著的《边缘计算》一书2018年由科学出版社出版,是世界第一本关于边缘计算的教科书。