我们的新大楼

来源: 点击: 时间: 2018年05月31日 15:38

报告时间:201861915:00-17:00

地点:中南大学铁道学院二综合楼513

报告题目:Designing with Isolated Gate Drivers for HEV/EVTraction Inverter Applications

报告摘要:Transportation electrification plays a key role to address globalenvironmental issues. High voltage power electronics system is one of the core elements in an electric vehicle (EV) or hybrid electric vehicle (HEV) system.Nowadays, design of traction inverters faces new challenges including system miniaturization, thermal management, advanced protection, and functional safety compliance. A gate driver functions as a bridge to connect the control module and the power transistor. The control signal from the control module is amplified through the gate driver in order to drive the power transistor ON and OFF in a proper fashion. Integration of appropriate functions in the gate driver can help tackle the challenges of traction inverter system design. In this talk, we will focus on design considerations for designing isolated gate drivers in automotive traction inverter systems.

报告人简介:李雄于2015年在德克萨斯大学(TheUniversity of Texas at Dallas)获得工学博士学位;2013年至2015年,在德克萨斯大学ErikJonsson学院的电力电子与驱动实验室(Power Electronics and Drives Lab)担任助教。李雄博士于2015年在特斯拉汽车公司(Tesla Motors Inc.)电源部门,参与用于特斯拉汽车的高效LLC谐振变换器技术的研发;2016年至今,担任德州仪器(Texas Instruments Inc., TI)的系统工程师(Systems Engineer),主要负责用于汽车牵引逆变器的高压智能门极驱动电路和SiCMOSFET产品的开发,以及半导体电路和系统的评估。

李雄博士主要的研究兴趣包括:电力电子开关器件驱动电路的设计和交流电机的驱动电路改进与控制算法的设计。在IEEE Industrial Electronics Society和IEEE Power Electronics Society旗下的顶级会议与权威期刊发表过19篇文章,包括8篇JCR1区权威期刊论文与11篇顶级会议论文,以第一作者在IEEE Transactions on Industry Applications、IEEE Transactions on Power Electronics、IEEE Transactions on Industrial Electronics发表了四篇优秀论文。鉴于李雄博士丰富的科研经历与敏锐的专业视角,他长期担任上述期刊的审稿人。他在2014年获得IEEE工业电子年会(IECON)的Best Paper Pres.Award,在2015年获得应用电力电子会议(IEEE APEC)的Best Paper Pres.Award,2016年至今,连续担任Session ChairofIEEE APEC。